tisdag 30 september 2008

Sarah Palin, utarbetade kvinnors hämnd!

Att läsa amerikanska tidningar är ganska jobbigt. Det är svårt att hitta någon som är riktigt objektiv. Jag tycker den svenska mediabevakningen av valet är usel, så jag försöker faktiskt hitta lite nya vinklingar. En bra tidning, tycker då jag är schweiziska ”Tagesanzeiger”. Den kan vara lite navelskådande och har inte nödvändigtvis alltid en europeisk syn på saker. Här har jag gjort en lite fri översättning av en analys skriven av en kulturkritiker vid namn Naomi Wolf:

Nomineringen av Sarah Palin som John McCains kandidat till vice president slog ner som en blixt från klar himmel i USA! Det är viktigt att förstå Palins attraktionskraft för en viss grupp av väljare och vi måste respektera den ilska som visar sig här. Bakom Palins attraktion står klassfrågan.

Vita arbetarkvinnor i USA har känt sig utnyttjade sedan nationen bildades. När rika vita kvinnor eller personer med en förstklassig utbildning - såsom Hillary Clinton, Madeleine Albright och Condolezza Rice tränger igenom glastaket i det amerikanska samhället, så ser vita arbetarkvinnor detta uppstigande med förståelig förbittring.
Deras rikare kamrater av samma kön anställer kvinnor som dem för att utföra det smutsigare arbetet. Själva måste de klara sig på stagnerade minimilöner i typiska kvinnoyrken. I val efter val ignoreras de av politiker. Också hudfärgen är en faktor. Vita kvinnor från arbetarklassen uppfattar ofta samexistens mellan svarta och vita som fientlig. De upplever att den svarta underklassen oftare får statliga subventioner och bidrag, som de själva blir vägrade. De mer välbetalda låglönejobben hotas av en blomstrande ekonomi i utvecklingsländer.

Så dyker någon som Sarah Palin upp på den stora scenen och blir då en symbolisk fantasi för hämnd för många av dessa uttröttade fabriksarbetare och sekreterare. Att en vit kvinna kan vara ett "hjärtslag" från att bli USAs president, ses som en enormt stor framgång. Nästan alla kvinnor som inte kommer från privilegierade förhållanden, de som har små barn hemma och som under lång tid varit dömda till tystnad, de applåderar den första kvinnan på tronen!

Men, sjunkande resultat från enkäter visar att USAs arbetarkvinnor på intet sätt är dumma. De märker sakta och säkert, att Palin visas upp som en modell på en bilutställning. Medierna får ta bilder men de får inte ställa några frågor!

Samtidigt som ekonimin faller ihop ser de att Palins politik blir allt hotfullare ju mer den tar form. Hon omges numera av John McCains kampanjveteraner från Bush-Cheney klanen, såsom Karl Rove och hans anhängare. Det är nu de som skriver hennes tal. Hon tror också att Gud har fastställt en politisk karriär för henne och när det gäller utrikespolitik har hon inte större erfarenhet än vanliga TV tittare.

Hur länge lever John McCain?

I centrum står ett annat outtalat problem. Dermatologer bekräftar, att människor i John McCains ålder, som behandlats av samma typ av cancer, har en statistisk överlevnad på två till fyra år. Så, en oroväckande lång presidenttid av Palin får även vita arbetarkvinnor att känna oro.

Vad lär vi oss då av Palins kortlivade bubbla? Jo, nästa gång en stor ledare skall väljas, då bör vi komma ihåg att inte förbise kvinnors stora drömmar om förändring! Deras röster förtjänar förståelse. Och om vi förbiser dem igen, ja då kanske de lägger sina röster på ett substitut, som i åtta år framöver plundrar statskassan och skickar ytterligare 4000 tappra unga män och kvinnor eller fler, in i döden i ett krig, ett krig som byggts på en lögn!

Skapad: 30.09.2008, klockan 06:31

Inga kommentarer: