söndag 14 september 2008

“Bad things happen when good people stay silent”

Nu står också Lehman Brothers, en av USAs stora investmetbanker och gungar. En hörnpelare i den amerikanska finansvärlden. Bolånekrisen har slagit hårt mot Lehman, som i helgen befinner sig i fritt fall alltmedan den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, försöker hitta köpare för banken. Ingen vet idag vilka investmentbanker och finansföretag som kommer att falla härnäst.

Kapital lär behövas. Och vilka sitter på kapital idag? Oljeländer som Dubai och Saudiarabien gör ju det. Många europeiska banker är redan själva hårt drabbade av investeringar i USA. Kanske kommer utländskt kapital att behövas och kanske kommer kapitaltillskotten att komma från dessa länder. Vilken typ av förhandlingsmetoder krävs vid ett förhandlingsbord med araber? Är stridslystna Palin/McCain medvetna om att USAs anseende som världens stormakt kanske står och sviktar? Förstår de detta eller handlar det bara om att vara snygg framför kameran och lova sänka skatterna?

Det här är jävligt farligt!

Och blir det bättre då med oerfarna Obama? Jag tror det. Han är intelligent och har förmågan att lyssna till andra innan han tar ett beslut. Det är gankska stor risk att Sarah Palin verkligen blir USAs president. McCain är 72 år och har inte hälsan under kontroll. Palin själv tycker att hon är redo. Hon borde vara ganska ensam om att tycka det.

- Hon har (eller hade till för två dagar sedan) ingen kännedom om Bush-doktrinen, som då ger USA rätten att slå till mot andra länder innan man själv blivit attackerad.
- Hon tror anledningen till Irakkriget är en följd av terroratackerna den 11 September.
- Hon anser att en seger i kriget i Irak kan ses inom snar framtid. USA skall då alltså ha segrat

Detta säger hon i intervju på ABC News. Hennes kompetens ifrågasätts i de stora medierna. Hoppas budskapet går igenom både tjocka kyrkoväggar och milslånga majsfält. Och även till alla de kvinnor som fått för sig att de vill kunna identifiera sig med presidenten och vicepresidenten. Att vara fembarnsmamma inger respekt. Men i ett annat sammanhang. Det är ingen merit till varken vice eller presidentposten i USA!

Inga kommentarer: