torsdag 11 september 2008

Sarah Palin – Get out of my life!

En väninna skrev till mig och frågade vad jag har emot kvinnliga framgångsrika politiker. Jag satte morgonmackan i halsen och började rannsaka mig själv. Jag har nu funderat i två dagar och så här är det: Nej, jag missunnar inte kvinnliga politiker framgång. Men jag har större förhoppning till förändring genom dem än vad jag har av deras manliga kollegor. Inte större krav, men större förhoppning.

Sarah Palin berör mig. Hon berör varje åder i mig. Ju mer jag läser om henne, hennes uttalanden, hennes brev till senaten, hennes brutala sätt att sparka oliktänkande från deras befattningar och omge sig av enbart ja-sägare, har fått min ilska att övergå i rädsla.

Kyrkan där hon är medlem väcker gamla känslor hos mig. Den här typen av övertygade tokkristna är hur farliga som helst. De tror att de handlar på direkt uppdrag av Gud och allting är tillåtet för att genomföra Guds vilja. Lögner, infiltrering, bestickning, allting kan de försvara - de jobbar för ett högre uppdrag. De är okänsliga för andra människors situation men känner väl deras etik, rättstänkande och rädslor. Deras metoder går ut på att beröra just dessa känslor. De försöker inte övertyga oss med fakta. De övertygar hellre med påhittade historier, som ofta är kopplade till övernaturliga händelser. De anser sig utvalda och överlägsna. I AP pressen har jag hittat det här citatet: (Översatt av mig) ”Palin bad åhörarna att bedja för kvinnliga och manliga militärer i Irak. Hon bad också om böner till våra ledare, våra natiolella ledare som skickar ut dem på ett uppdrag från Gud. Det är just det här vi måste bedja för – att där finns en plan och att den planen är Guds plan”

Sarah Palin har lovat ruska om Washington. Menar hon då att hon kommer att avskeda oliktänkande precis som hon gjort i Alaska? Och ersätta dessa höga poster med vem då? Hennes tokkristna allierade?

I helgen anordnades i Palins nuvarande kyrka “Wasilla Bible Church” (Hon har tydligen lämnat Pingstkyrkan, åtminstone oficiellt), en konferens med budskapet - Hur man kan omvända homosexuella till heterosexuella genom bönens makt. "You'll be encouraged by the power of God's love and His desire to transform the lives of those impacted by homosexuality," Slut citat, slut!

Ni som inte känner mig undrar säkert varför jag upprörs så av detta. Det här är ju heller ingenting nytt. Men det framkallar hatkänslor hos mig. Det är samma metoder som Teresas mamma och hennes nye man, som kallade sig präst, använde sig av. Genom sina ”likatänkande vänner” i domstolar och portuguisisk administration lyckades de avskärma Teresa från omvärlden i över två år. De försökte hjärntvätta henne med just samma argument som jag hör från Palins kyrka. Men de lyckades inte hela vägen, Teresa var för stark. Det var därför ”prästen” började misshandla henne. Tack vare den fysiska misshandeln fick vi plötsligt hållbara bevis och lyckades få en domare att åtminstone tillfälligt frånta mamman vårdnaden. Men det är den psykologiska misshandeln "prästen" utsatte henne för som har satt djupa spår. Sex månader senare fick mamman tillbaka vårdnaden. Det var i november det där året, då den ordinare domaren hade semester och en yngre domare plötsligt dök upp. Denna yngre domare hade anknytning till Teresas mammas kyrka. Han har i domen skrivit att Teresas mamma är ”en mycket trovärdig person i sin roll som läkare och lungspecialist”

Detta var bara början på vad som komma skulle. Framför allt var det jag som vägrade att överge Teresa och låta henne komma tillbaka till mamman och prästen. Hon hade just fyllt 10 år och var fullständigt vettskrämd. Efter en månad av ständig bevakning och förföljelse från kyrkans medlemmar, hot och polisanmälningar, så smugglades hon ur landet och vi gömde henne hos mina släktingar i Sverige. Min fantastiska familj i Sverige, som inte bara ställde upp för mig utan också för Teresa på ett helt ovärderligt sätt. Av ingen annan anledning än att de brydde sig. De hade då känt henne i 5 år men aldrig kunnat kommunicera mer än med gester. De gav Teresa de grundvärderingar hon har idag. Hon talar fortfarande svenska, en del fel gör hon, men talar utan brytning. Och de är hennes familj, mycket mer än hennes portugisiska släkningar. Tyvärr träffas de alltför sällan. Men banden finns där.

Så, nu har jag berättat det och jag har sagt allt jag har att säga om Sarah Palin. Jag skall försöka glömma att hon och hennes gelikar existerar. Jag tänker stänga datorn, åka ut till Guincho och stoppa huvudet i sanden.


Den här berättelsen får ingen bild. Det är den inte värd, inte ens en ful bild. Titta istället på en video med min likatänkande Matt Damon på: http://www.huffingtonpost.com/2008/09/10/matt-damon-on-palin-like_n_125334.html

Inga kommentarer: